Skip to content

Crucea în memoria locuitorilor satelor inundate

05/12/2009

Pe malul lacului Cincis, in dreptul Motelului Cincis, se ridica o cruce uriasa in memoria locuitorilor satelor stramutate: http://wikimapia.org/#lat=45.6921219&lon=22.8798866&z=16&l=29&m=b

foto: wikimapia

foto: wikimapia

Localităţile Cinciş, Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai(Păroasa), Moara Ungurului şi Ciuleni au fost inundate la construcţia barajului în 1962, iar locuitorii strămutaţi în noul sat Cinciş.

L-am rugat pe Părintele Oprea să ne istorisească despre mutarea Cincişului şi scufundarea străvechilor vetre din împrejurimi:
„Lacul acesta s-a creat cu două scopuri. Unul: apă industrială pentru combinat; doi: loc de distracţie şi de recreere pentru clasa muncitoare. Al doilea scop funcţionează şi acum. Au fost acolo satele Cinciş,

fundul lacului Cincis

Fostele sate Cincis si Cerna la 1770, acum pe fundul lacului

cel mai mare, cu vreo 90 de case, Cerna, Baia Craiului, Moara ungurului şi Ciulenii. Erau trei biserici ortodoxe şi una romano-catolică. În Baia Craiului era, lângă biserica ortodoxă, una catolică, mare, făcută de Maria Tereza. Din biserica ortodoxă, monument istoric din secolul XVI, a fost extrasă pictura şi dusă la Castelul Huniazilor. Nu a fost conservată cum trebuie şi s-a degradat.
Am mutat întâi morţii aici. La biserica din Baia Craiului am pus un credincios să pună bare de fier la uşi şi mobilierul să-l ducă în cafas, adică în cor, ca să nu fie nimicită cu totul de pescari. Au rupt însă lacătele şi au devastat-o, până ce n-a mai rămas piatră pe piatră. Când se mai retrage apa, se văd crucile din sate, moloz, dărâmături…”
Oamenii acestor vetre au fost mânaţi mult mai la deal. „Pe locul ăsta, a Cincişului de acum, a fost pădure. I s-a marcat fiecăruia locul unde să se mute, a fost pusă câte o tăbliţă şi a trebuit să ne mutăm aici.”

Reclame
One Comment leave one →
  1. Anonim permalink
    16/11/2011 1:44 pm

    Ma numesc Dinescu Tania nascuta crescuta in teliuc -hd i mi plac locurile unde am crescut am invatat si binenteles ca n am sa le uit pt mine ,ca copil a fost frumos si greu ,multa sanatate celor din Teliuc cu respect Tania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: